Duyuru! "Türkiye’de Tıbbi Vasiyet Kavramının Tıp Etiği Açısından Değerlendirilmesi ve Uygulamaya Yönelik
Sayın Dernek Üyeleri,
Önceki mailimizde "Türkiye’de Tıbbi Vasiyet Kavramının Tıp Etiği Açısından Değerlendirilmesi ve Uygulamaya Yönelik Öneri Geliştirilmesi" Yüksek Lisans Tezimiz için göndermiş olduğumuz davet mailinde belirttiğimiz süre 18 Kasım 2024 17.00’dan 29 Kasım 2024 17.00’a uzatılmıştır. Araştırmamıza katılım göstermeyi kabul etmeniz halinde yanıtlarınızı 29 Kasım 2024 17.00'a kadar iletmenizi rica ediyoruz.
Araştırmaya katılım için bağlantı: https://forms.gle/87SSt2wKXKB66z7SA
Bu form Delphi'nin ilk aşama formudur.
Davet Metni;
Ulusal ve uluslararası bildirgelerde, 4 Nisan 1997’de ülkemiz tarafından da imzalanan Biyotıp Sözleşmesi’nde ve ülkemizde geçerli Hasta Hakları Yönetmeliği’nde yeri olan “önceden açıklanmış istek” ya da başka deyişle, hastanın karar verme yeterliği var iken ileride karar verme yeterliğini kaybedeceği durumlarda kendisine uygulanmasını istediği ve istemediği tıbbi girişimleri önceden belirtebilmesi hakkı, yeterince bilinmemekte ve uygulamada yer almamaktadır.
Hastalar için oldukça önemli olan ve “Tıbbi vasiyet” olarak adlandırdığımız bu hakkın ülkemizde yaşama geçirilmesine yönelik olarak uygulanabilir bir öneri geliştirmek amacıyla bir araştırma planlanmıştır.
Araştırmanın amacı, konuyla ilgili alanlardan uzmanların görüşlerinin derlenmesi ve sonrasında Tıbbi Vasiyet’in pratikte yaşama geçirilmesine yönelik bir yönerge ve form geliştirmektir (Araştırmanın etik açısından uygunluğu, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Araştırmaları Etik Kurulu’nun 16 Kasım 2024 tarih ve 2024-16/4 sayılı kararı ile onaylanmıştır).
Bu önerilerin geliştirilebilmesi için Derneğinizin bilgi ve deneyiminin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Derneğinizce yapacağınız katkı olmadan yaşayabilir /uygulanabilir bir öneri geliştirmenin güç olacağına inanıyoruz.
Yürütülecek çalışma için Derneğinizin uzmanlık/çalışma alanında deneyimli ve çalışmaya katılmaya gönüllü olacak bir uzmanın belirlenmesini ve kendisine ekte sunduğumuz soruların iletilmesini rica ediyoruz.
Önerilerinizi alabilmek için yöntem olarak Delphi Tekniği’ni uygulayacağız. Bu yönteme göre önce size az sayıda açık uçlu soru yönelteceğiz. Sonra tüm katılımcıların yanıtlarından çıkaracağımız ifadeleri birer cümle halinde sizlere göndereceğiz ve bu ifadelere ne derecede katıldığınızı soracağız. Üçüncü turda ise, tüm katılımcıların hangi ifadeye ne kadar katıldığını da paylaşarak yanıtlarınızı tekrar gözden geçirmenizi isteyeceğiz. Böylelikle tüm uzmanların olabildiğince ortaklaştığı noktaları ortaya çıkarmış olacağız.
Araştırmaya katılmak tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Çalışmaya katılmama veya katıldıktan sonra herhangi bir anda çalışmadan çıkma hakkında sahipsiniz. Her iki durumda da bir yaptırım ya da hakkınız olan yararların kaybı kesinlikle söz konusu olmayacaktır. Çalışma boyunca bildireceğiniz görüşleriniz değerlendirilirken kimliğiniz belirtilmeyecek, sadece temsil ettiğiniz dernek adı adres gösterilecektir. Takibimizi kolaylaştırabilmek adına sizden sadece bir rumuz yazmanızı rica ediyoruz.
Hasta hakları açısından son derece önemli olduğunu düşündüğümüz bu hakkına yaşama geçirilmesi çabamıza vereceğiniz katkı için şimdiden içten teşekkürlerimizle saygılarımızı sunarız.
Prof. Dr. M. Murat Civaner Hem. Melike Tuğba Türkmen
Bursa Uludağ Ünv. Tıp Fakültesi Bursa Uludağ Ünv. Tıp Fakültesi
Tıp Tarihi ve Etik AD Tıp Tarihi ve Etik AD Yüksek Lisans Öğrencisi
mcivaner@uludag.edu.tr meliketurkmen@uludag.edu.tr
Araştırmaya katılım için bağlantı: https://forms.gle/87SSt2wKXKB66z7SA
Bu form Delphi'nin ilk aşama formudur. Yanıtlarınızı 29 Kasım 2024 17.00'a kadar iletmenizi rica ediyoruz.